CitizenSqKm (CAT)

cabeceraweb

English
L’experiment CitizenSqKm (Km2 del Poblenou, a Barcelona) que el 2015 es va bifurcar en Km2Ciutat (un projecte paral·lel a Igualada, Manresa i Sant Quirze del Vallès) és una plataforma tecnològica, una metodologia per la participació de la comunitat i una metodologia d’investigació per mesurar la interacció social entre els participants. Inicialment, el projecte pilot tenia com a objectiu veure com es poden utilitzar les tecnologies de geolocalització i les xarxes comunitàries, del nivell local al global, per ajudar a augmentar la participació i beneficiar les persones. El 2015, es va bifurcar cap Km2Ciutat (un projecte pilot germà en marxa en altres ciutats de la província de Barcelona)

CitizenSqKm té tres projectes principals:

Arxiu Històric Local.. Wikimedia i l’escola secundària Salvador Espriu s’han unit amb Km2 Poblenou per ajudar a preservar l’obra fotogràfica i la investigació històrica feta per l’artista local, Xavier Badia. Amical Wikimedia està treballant per desenvolupar un protocol per a la preservació i difusió de la memòria local en forma gràfica, i l’Arxiu Xavier Badia és el seu primer projecte d’aquest tipus, amb el Viqui Projecte Xavier Badia. El curs 2014-15 els estudiants de l’escola secundària de Salvador Espriu van estudiar el passat industrial del seu barri mitjançant l’Arxiu de Xavier Badia, fent un treball de camp per geolocalitzar imatges històriques dels edificis d’avui dia. Article relacionat:Fons gràfic de Xavier Badia.
Viquiprojecte Xavier Badia

Seguiment de les plantes que causen al·lèrgies. Científics del Punt d’Informació Aerobiòlogica (PIA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat una guia perquè els ciutadans produeixin una fenologia. Assistits per experts del PIA, estudiants de diverses escoles al barri del Poblenou estan aprenent a identificar i observar científicament com 10 espècies específiques evolucionen al llarg de l’any. Geolocalitzen, fotografien i descriuen una sèrie d’arbres i plantes al barri, i les dades que recullen són emmagatzemades en una base de dades col·lectiva accessible als científics de PIA. Article relacionat: Flora urbana i al·lèrgia.

Flora Urbana i Al.lèrgies
Buits Urbans. Arquitectes i urbanistes d’Urban Compass prenen els buits urbans com a recursos al servei de la ciutat, com a béns comuns, i creuen que s’han de gestionar més enllà del concepte dual de la propietat, incorporant el col·lectiu ciutadà com a usuaris dels diferents espais, que avui en dia, per diferents motius, es troben inactius. Aquests espais ofereixen l’oportunitat de fer activitats temporals en els impasos, en els quals es troben buits, i així testejar i prototipar iniciatives que no tenen capacitat d’entrar en el sistema actual, enfocat a activitats que perduren en el temps. Per això estan treballant amb La Taula de l’Eix Pere IV, un grup de residents a un dels carrers del Poblenou, que s’han unit per a superar existent fragmentació urbana i crear una major cohesió social a la zona. El seu objectiu és arribar a un acord amb els propietaris, tant públics com privats, per a l’ús temporal d’espais buits, garantint el benefici mutu, el manteniment adequat i la promoció d’un millor ús de l’espai públic pels ciutadans. Junts estan desenvolupant un protocol per proporcionar el mapatge precís d’aquests buits urbans, animant a altres residents de contribuir al projecte, descobrint els espais buits i imaginant noves formes de utilitzar-los. Article relacionat: Els buits urbans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antecedents

CitizenSqKm va ser desenvolupat per primera vegada com un pilot (maig 2014-maig 2015), finançat per la Unió Europea, dins del Projecte Confine .  És un projecte tecnològic, educatiu, periodístic i de gestió de la ciutat per la investigació sobre xarxes comunitàries locals en una àrea seleccionada. El seu principal objectiu és beneficiar la zona mitjançant la participació de la comunitat en general en el descobriment i la millora del seu entorn, mitjançant la recopilació i classificació de dades relatives a la mateixa.

CitizenSqKm suggereix que qualsevol persona que tingui un dispositiu mòbil connectat a Internet pot crear, recopilar, processar i compartir dades de forma massiva, col·laborativament, geolocalitzadament i en temps real. Subministrant dades o coneixement amb els atributs d’ubiquitat que tenen els mitjans digitals, els ciutadans poden recuperar la propietat sobre les seves dades i, així potser tenir un major impacte en el seu entorn, el qual, al seu torn, els pot donar un major poder (empoderar). Per aconseguir això, els usuaris hauran de tenir un dispositiu mòbil connectat amb altres usuaris i, idealment, aquesta connexió serà oberta i lliure, com la proporcionada per les xarxes comunitàries locals.

El Millor Camí

El projecte pilot es servia de la xarxa comunitaria ja existent en el barri seleccionat (guifi.net) i la plataforma de geolocalització (Itinerarium), i va dissenyar una metodologia qualitativa i quantitativa d’avaluació i d’implementació d’una ecologia comunicativa amb la comunitat local (IGOPnet). El producte resultant, que pot ser re-empaquetat i adaptat a altres llocs del món, és una plataforma i una metodologia per la participació de la comunitat, amb pautes per a activitats específiques, i una metodologia d’investigació per mesurar la interacció social entre els participants.

Screen Shot 2015-12-02 at 15.41.43

Tots els documents resultants es poden trobar a IGOPnetIGOPnet, , estan oberts a tothom i poden ser utilitzats i reutilitzats lliurement.

Publicacions:

ICTs for Inclusive Communities in Developing Societies
Edited by Jacques Steyn and Darelle van Greunen. Cambridge Scholars Publishing. 2015. Chapter 3: “An Experimental Methodology to Promote and Evaluate the Use of Community Networks for Civic Engagement.”,
Mònica Garriga, Jorge L Salcedo, Narcís Vives and Roc Meseguer

Proceedings of the 8th International Development Informatics Association Conference, held in Port Elizabeth, South Africa 3-4 November 2014.
An Experimental Methodology to Promote and Evaluate the Use of Community Networks for Civic Engagement.”,
Mònica Garriga, Esunly Medina, Narcís Vives.

Advertisements