idteixidora-perfilsxsocialsAquests dies, a Barcelona, es fan un seguit d’esdeveniments per “plantar-li cara” o per “completar” el MWC2016, i des de @SeguimFils, estem mirant de recollir el que es diu en alguns d’aquests actes.

Divendres passat, a l’Ateneu Llibertari de Sants, van ‘desmuntar’ el Congrés per fer-ne una mica d’anàlisi, de la seva filosofia, dels càlculs econòmics, etc. i vam recollir-ne algunes notes en aquest pad . La xerrada va acabar parlant de la contaminació i els conflictes al món relacionats amb l’extracció i el reciclatge dels components i els minerals que incorporen els ordinadors i dispositius mòbils. I algú va deixar a l’aire una pregunta: hauríem d’abandonar l’ús d’aquests productes si no es troba una manera més acceptable de produir-los?

Sembla que des de l’Ajuntament de Barcelona també s’ha volgut incentivar aquest debat, ells en diuen sobre “les relacions entre tecnologia i ciutat”  i, en motiu del MWC2016, han anunciat la formalització de l’adhesió a Electronics Watch (un grup d’organitzacions europees, sota la coordinació de l’ONG SETEM, per unir a les administracions públiques i a organitzacions locals de tot el món per a avaluar i fer respectar els drets laborals en el sector de l’electrònica). Entre els associats d’Espanya hi ha el SETEM MCM, Ingenieros Sin Fronteras, Castilla y León, i l’Ajuntament de Sabadell! L’Ajuntament de Barcelona també ha anunciat l’adquisició de 10 telèfons mòbils tipus Fairphone, segons diuen en el comunicat de premsa “fabricats amb minerals de zones sense conflictes bèl·lics i produïts en condicions laborals dignes.”

El director de producte de Fairphone , Miquel Ballester  va sortir al Telenoticies Migdia  per explicar com és aquest telèfon. Té un disseny modular i memòria ampliable, pots canviar pantalla, càmera, micròfon. L’empresa té seu a Amsterdam, nascuda el 2013 (després d’una campanya de micromecenatge amb Waag Society el 2010). Tenen un compromís ètic per no utilitzar els 4 minerals que provenen de zones de conflicte: l’estany, el tàntal, l’or i el tungstè. Amb el Fairphone 1 van aconseguir no utilitzar l’estany i el tàntal, i amb el Fairphone 2 s’ha eliminat l’ús de l’or que procedeix d’unes mines del Perú i estan treballant per deixar d’utilitzar el tungstè. Més informació.

Una altra aposta, també teòricament “més sostenible”, és la del PuzzlePhone, que va sortir al Suplement de Catalunya Ràdio, el cap de setmana previ al WMC2016 (al minut 15 del tall). L’Alejandro Santacreu, va explicar que el PuzzlePhone és un telèfon fabricat i desenvolupat a Europa, dividit en 3 parts: cervell, cor i espina. Diu que normalment els mòbils tenen una durada aproximada de 18 mesos i el reciclatge costa energia, no ho recupera tot. Va dir que hem creat 5 bilions de telèfons mòbils en pocs anys, i que cal buscar solucions que no siguin triturar-los o reciclar-los cada 18 mesos. (Algunes estadístiques de Cisco). A PuzzlePhone van fer una campanya de crowdfunding  i sembla que es va tancar sense arribar al mínim, però segons la campanya, cada dispositiu costaria entre 500 i 700 euros, i diuen que és un preu raonable donada la llarga vida del dispositiu. Segons Santacreu, just després d’anunciar PuzzlePhone, Google va anunciar el projecte Ara. És un projecte similar, en el sentit que vol fabricar un dispositiu mòbil modular, però la proposta de Google no parla ni de condicions més justes ni produccions més sostenibles.

Així que per ara, a @SeguimFils no tenim moltes les respostes sobre aquest tema. Potser ho veurem més clar aquesta tarda al Mobile Social Congress,  el congrés alternatiu al MWC, en el qual es parlarà de l’origen dels minerals amb què es fan els mòbils, i d’alternatives en telecomunicacions i tecnologia. O potser demà, dimecres, al Mobile Commons Congress- Un Mobile pro-comú i social, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya, i on s’hi faran xerrades sobre les TIC i el pro-comú, les TIC i la sostenibilitat o les TIC i la reutilització i el reciclatge, entre altres temes també interessants, i hi anirem a treure el cap!

plantemcaraalMWC

A @SeguimFils trobareu els apunts que vam recollir a cada un dels esdeveniments:
I Congrés de sobirania tecnològica (Sobtec)
Jornades AntiMWC
Mobile Social Congress
Mobile Commons Congress

La imatge del post és: Electronic waste dump at Agbogbloshie, Ghana. Organized criminals commonly search the drives for information to use in local scams
By Marlenenapoli – Own work, CC0 Wikimedia

Advertisements